Magia cărților a fost prezentă în ultima săptămână a acestui an școlar la Școala Gimnaziala Raciu. Cei mici au fost protagoniștii proiectului “In căutarea cheii Palatului Magic”. Echipa Mateloților, elevi aflați sub îndrumarea doamnei învățător, Elena Oprea, au cules roadele unor activități pline de creativitate in cadrul proiectului de parteneriat dintre Școala Gimnazială Raciu si Biblioteca Publică din localitate. Graficul proiectului “În căutarea cheii Palatului Magic” a cuprins mai multe activități, iar săptămâna aceasta a avut loc evaluarea finala. Pentru a marca finalizarea proiectului, elevii au creat un text cu titlul “In vizita la Palatul Magic”, in care fiecare a descris cum s-ar desfășura o zi normala din viața lor, dar într-un loc magic, plin de zâne fermecate, precum si ciocolata si turta dulce la tot pasul.
“Castelul era construit din piatră de culoarea aurului. Clădirea era atât de înaltă, încât ți se părea că visezi. Aleea este străjuită de arbori falnici și pomi încărcați cu fructe parfumate. ”
“Cărți cu magie în ele,
Praf de aur și de stele,
În acest castel faimos
Totu-i bine și frumos!”
“Castelul Magic este unul dintre cele mai frumoase castele pe care le-am văzut vreodată. Deasupra are o protecție uimitoare, un scut din apă magică curcubeu. Gărzile erau alicorni cu puteri incredibile de apă, nemaivăzute de cineva.”
Poveștile copiilor transmit un mesaj important, acela ca magia vine din cărți. Cei mici ne arata prin creațiile lor literare ca cititul este drumul către cunoaștere.
“Oricine intra în regat nu putea să fie supărat, deoarece totul era din turtă dulce.
“Biblioteca era singura care nu era din turtă dulce, acolo se ascundeau cele mai frumoase cărți magice, cu povești nemaiauzite de nimeni. ”
“Când au intrat, palatul era gol, avea doar niște puncte aurii. Elevii au urmărit punctele până la un cufăr misterios. Ei au deschis cufărul și din el au zburat zeci de cărți care s-au așezat pe umerii noștri.”
Parteneriatul intre biblioteca si scoală a jucat un rol crucial in promovarea lecturii și în cultivarea pasiunii pentru cărți si învățare in rândul elevilor. Cartea a devenit o prietenă bună a copiilor, iar atelierele de scriere creativă si de lectură au avut drept scop dezvoltarea abilităților de comunicare si creativitate.