Luni, 29 iulie 2019, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, reprezentată de președintele Alexandru Oprea și vicepreședinții Luciana Cristea și Alin Manole, a participat la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național, ce a avut loc Piața Mihai Viteazul din Târgoviște. La eveniment au mai fost prezenți Ivan Vasile Ivanoff – secretarul județului Dâmbovița, Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște, dar și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Instituției Prefectului Dâmbovița, Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, instituțiilor militare și parlamentari dâmbovițeni. În program, au fost incluse și alocuțiuni din partea autorităților.
Mesajul președintelui CJD, Alexandru Oprea:
De-a lungul veacurilor, patriotismul, atașamentul pentru idealurile și simbolurile naționale, sentimentul de identitate națională au făcut parte din sufletul poporului român și i-au fost o bună călăuză morală către viitor. Astăzi este unul dintre momentele în care trebuie să ne simțim mândri că suntem români, să ne gândim cu recunoștință la sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru apărarea țării și a valorilor națiunii române. Așa cum doinele sunt expresia celor mai profunde trăiri ale românilor, imnul național strânge în versurile sale un mănunchi de istorie și un mesaj mobilizator pentru români, care i-a unit dintotdeauna, în momentele de cumpănă ale existenței lor. Sunt onorat să mă aflu astăzi, aici, pentru a cinsti și a mă bucura împreună cu dumneavoastră de această mare sărbătoare – Ziua Imnului Naţional, care are în centrul său unul dintre simbolurile fundamentale ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale – „Deşteaptă-te, române!”, cântec solemn pe care i-l datorăm lui Andrei Mureșanu. „Deşteaptă-te, române!” s-a născut în vremuri de restriște pentru națiunea română, el răsunând pentru prima oară pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, ca strigăt de libertate al revoluționarilor pașoptiști, iar apoi a însoțit și însuflețit poporul român de-a lungul unei însemnate părți a istoriei sale. Vă îndemn, stimați dâmbovițeni, să ne bucurăm că suntem români, să cântăm imnul național cu mândrie și să-i învățăm pe copiii noștri versurile acestui minunat cântec, în semn de solidaritate şi respect faţă de ţară!”
Mesajul primarului Cristian Stan:
”Ce înseamnă, oameni buni, imnul unei țări? Ce reprezintă el, ca reper de conștiință al neamului? Cât de actual mai este îndemnul său textual?
Ziua Imnului nu înseamnă doar o sărbătoare oficială, pe care o traversăm și atât. Imnul nu înseamnă doar o melodie pe care o murmurăm când și când. „Deșteaptă-te, române” nu înseamnă doar simple cuvinte compuse la un moment dat.
NU, dragi prieteni! Imnul acesta e legătura noastră cu toți cei care au pulsat suflet românesc, legătura cu cei care vuiau puternic, acum 171 de ani, in parcul Zăvoi. „Deșteaptă-te, române” e apelul teribil pe care națiunea îl simte în momente cruciale, e amprenta peste vremuri a românismului în stare pură.
Poetul Andrei Mureșanu și compozitorul Anton Pann au dat viață unei chemări unice, care trăiește în noi câtă vreme o simțim ca atare. Mi-aș dori ca această chemare să fie una a aducerii noastre împreună, și nu a dezbinării cu orice preț, a închegării neamului, și nu a convulsiei sociale extreme, a prețuirii semenilor, și nu a incitării împotriva lor.
Acesta e sensul unui imn de națiune și asta simt eu când duc mâna la piept, il ascult și-l repet de fiecare dată!”