NE MÂNDRIM CU EI! Trei elevi ai Colegiului Național Ienăchiță Văcărescu, printre cei mai buni debateri din România

0
Sursă foto: Destepti.ro

 

În perioada 9-14 iulie 2018 a avut loc a doua ediție a  Olimpiadei Naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”, eveniment educaţional menit să promoveze valorile cetăţeniei active şi democratice. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean Neamț, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț şi al Primăriei Municipiului Piatra Neamţ. Judeţul Damboviţa a fost reprezentat de Colegiul Național ,,Ienachiţă Văcărescu” care a avut o misiune grea, având în spate presiunea locului 1, obţinut în 2017. Echipa a fost formată din Cătălin Gheorghiu și George-Cristinel Rotaru, membri care au participat și anul trecut, și mai tânărul Denis Petre, elev în clasa a XI-a. Aceștia au dezbătut eroic și au ajuns pe podium, obţinând locul 3. Iată impesiile participanților, în urma experienței pe care au avut-o la această olimpiadă. 

Denis Petre, elev în clasa a XI-a 

”Pentru mine, Tinerii Dezbat a fost una din cele mai interesante și totodată stresante experiențe deoarece am fost nevoit să depun un efort remarcabil pentru a mă ridica la nivelul coechipierilor mei, eu nefiind parte din echipa de anul trecut. Pe tot parcursul olimpiadei consider că am avut un parcurs ascendent. Dacă în prima zi consider că nu m-am ridicat la așteptările mele, pe parcurs, am perseverat și am jucat din ce în ce mai bine. În fiecare meci înțelegeam mult mai bine, analizat, nuanțat și detaliat ce însemna fiecare temă de discuție. Dacă în runde nu eram atât de presați să câștigăm fiecare meci, în eliminatorii a devenit “câștigă sau nu mai joci”. În eliminatorii ne-am confruntat cu 3 echipe foarte bune și a trebuit să mă adaptez acestor condiții. Din păcate, nu am reușit să câștigăm semifinala, dar rămân cu speranța că anul viitor ne vom întoarce cu un rezultat și mai bun!”

Cătălin Gheorghiu, elev în clasa a XII-a 

”Pe cât de mult mi-au plăcut moțiunile anunțate, atât de puțin timp am avut să le pregătim. S-a încheiat povestea cu bacalaureatul cu o săptămână înainte de olimpiadă, a fost o provocare revigorantă pregătirea a 3 teme în 6 zile; aș fi dat totuși orice să fi fost iar a 11-a și să pot să citesc în timp util pentru competiție toate articolele despre inteligența artificială peste care am trecut după olimpiadă. Chiar și așa, pentru mine semifinala a însemnat un parcurs onorabil, o încheiere de care pot fi mulțumit a carierei mele de debater la liceu.

Nu se termină aici însă cariera mea de debater, voi continua la facultate, în competiții de studenți, pentru că ceea ce iubesc în dezbateri există și aici. Este vorba despre interacțiunea pe temele de pe lista neagră a codului bunelor maniere: politică, religie, moralitate, sănătate. Este vorba despre oportunitatea de a te informa despre lucruri care altfel ți-ar fi trecut pe deasupra capului, de la nuanțele mișcării #MeToo la conflicte din Orientul Mijlociu la etica automatizării. Așa cum te ajută un concurs de mate să fii motivat când lucrezi, dezbaterile te ajută să fii motivat în a-ți extinde orizonturile, și mi se pare că te ajută mai mult ca orice să înveți să convingi pentru că ai zeci de ocazii să încerci metode și să vezi ce merge cel mai bine.

ARGO Târgoviște așteaptă toți liceenii cărora li se pare interesantă treaba asta să se înscrie în club! #HaiLaDebate!

Cristinel Rotaru, elev în clasa a XII-a 

A fost a patra oară când am participat la concursul care a devenit din 2017 olimpiada școlară, Tinerii Dezbat. În 2015 am pierdut toate 3 meciurile de la regională. În 2016 am ajuns în sferturi la regională, unde nu am avut noroc. Am continuat să dezbat pentru că am simțit că acest sport academic mă va ajuta în evoluția mea ca adult și membru al societății, mai ales că proveniența rurală mi-a pus destule piedici în ceea ce privește formarea mea. În 2017 am reușit să câștigăm printr-un efort enorm și o dorință de a arăta că putem, chiar dacă în Dâmbovița nu e la modă debate-ul.  2018 a fost un an dificil pentru mine. Bac-ul ,,mi-a furat” din timp. Am reușit totuși să ajung în eliminatorii la 8 din 9 competiții la care am participat. Nu mai puțin de 5 semifinale pierdute, plus alte sferturi și optimi. Privind retrospectiv, au fost 3 ani, în care am practicat dezbateri academice, minunați. Nu știu cum eram acum fără dezbateri în liceu și sincer nu vreau să îmi imaginez. Mă despart cu greu de Colegiul Ienăchiță Văcărescu și sper să mi se potrivească Facultatea de relații economice internaționale din cadrul ASE București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here