BAC 2021: Ele sunt absolventele de 10 ale județului Dâmbovița. Vezi secretul reușitei lor

0

Miruna Maria Aldica și Maria Alecsandra Niță sunt elevele de 10, cu care județul Dâmbovița se mândrește! Cele două au reușit să obțină media maximă la examenul de Bacalaureat din acest an. Miruna este absolventă a Colegiului Național Ienăchiță Văcărescu, pe când Alecsandra a terminat Colegiul Național Constantin Cantacuzino. 

Tinerele ne-au împărtășit impresiile lor, în urma susținerii examenului maturității.

Reporter: Cât timp ți-a luat pregătirea pentru examen?

Miruna Aldica: Pregătirea pentru examen a fost pentru mine un proces pe termen lung, deoarece am fost conștientă că rezultatele foarte bune nu se dobândesc instant , cu toate acestea pregătirea mea s-a intensificat în clasa a XII-a. Matematica m-a pasionat dintotdeauna, astfel că începând cu clasa a VI-a , am participat de 5 ori consecutiv la olimpiadele naționale de matematică , iar rezultatele m-au motivat să continui activitatea de performanță : 3 medalii de bronz și o medalie de argint , însoțită de o mențiune din partea MEN , în clasa a X-a . Pentru problele de fizică și limba română m-am pregătit intens în clasa a XII-a, fără să neglijez totuși toate celelalte discipline școlare.

Alecsandra Niță: Nu cred că aș putea răspunde cu o perioadă exactă. Am auzit profesori spunând că pregătirea pentru bacalaureat începe încă din clasa a IX- a. Într-un fel, e adevărat, pentru că este fizic imposibil să înveți în ultimul an toată materia din primii trei, deci eu am studiat constant, astfel încât în clasa a XII- a să nu existe carențe la nivel de cunoștințe, ci doar să perfecționez ce știu deja. Totuși, perioada în care am încercat să mă concentrez strict pe examen a fost semestrul al II- lea, adică din februarie până la sfârșitul lui iunie, înainte de prima probă.

Reporter: Care e secretul reușitei tale?

Miruna Aldica: Pentru mine reușita are următoarele ingrediente: implicare, seriozitate, ambiție și nu în ultimul rând, pasiune. Am înțeles că succesul implică o foarte bună organizare a timpului, dar și încredere în propriul potențial.

Alecsandra Niță: Munca, bineînțeles, dar acesta nu este un secret. Mai exact ar fi să spun munca susținută, constantă, dar și echilibrată. Consider că trebuie să existe un echilibru în toate aspectele vieții, așa că am alternat perioadele de lucru cu timpul liber, timp dedicat doar activităților care mă bucură și care mă relaxează. Reușita se datorează și sprijinului de care am avut parte nu doar în acest an, ci pe toată perioada liceului, de la profesorii mei până la prietenii și familia care mi-au fost mereu alături. Un secret ar fi norocul. Sunt o persoană extrem de norocoasă sau, cum îmi place mie, de fapt, să spun, sunt binecuvântată.

Reporter: Ce a însemnat Examenul de Bacalaureat pentru tine?

Miruna Aldica: Consider că Bacalaureatul a însemnat un moment de bilanț, fiind cu adevărat examenul maturității, deoarece acesta nu testează doar cunoștințele acumulate pe parcursul anilor școlari, ci și modul de gestionare a emoțiilor și capacitatea de aplicare a materiei parcurse.

Alecsandra Niță: Am privit bacalaureatul ca pe o altă provocare din viața mea, peste care trebuie să trec. La început, nu mi s-a părut diferit de alte examene pe care le dădusem, știam deja cum este o astfel de atmosferă din alte experiențe, dar, pe parcurs, am simțit cum întreaga situație capătă alte semnificații, mai profunde și mai copleșitoare decât înainte. Pe lângă teama că s-ar putea să nu fiu admisă unde vreau eu, mi-am dat seama că rezultatele acestea reprezintă, de fapt, dovada muncii mele din timpul a patru ani. Mi-a fost frică de posibilitatea ca eforturile mele să fi fost în zadar, însă mă bucur că am reușit, într-un final, să-mi demonstrez contrariul. În esență, bacalaureatul a însemnat mărturia că munca și efortul depuse nu au fost degeaba și că timpul adolescenței mele nu a fost irosit.

Reporter: Unde vei face facultatea?

Miruna Aldica: Ținând cont de profilul meu, matematică-informatică intensiv informatică, am ales ca facultatea pe care o voi urma să aibă la bază științele exacte, deoarece acestea m-au pasionat dintotdeauna. Studiile universitare le voi urma în România, fiindcă aici mă simt cel mai bine și cred că mă pot dezvolta cel mai mult.

Alecsandra Niță: Voi urma Facultatea de Litere, la București. Îmi doresc să devin profesoară de limba și literatura română.

Reporter: Un sfat pentru cei care urmează sa dea Bacalaureatul?

Miruna Aldica: Singurul meu sfat ar fi să trateze cu seriozitate examenul de bacalaureat, nu cu superficialitate, pregătirea nu se realizează peste nopate, trebuie timp pentru fixarea și aprofundarea cunoștințelor dobândite!

Alecsandra Niță: Examenul acesta necesită o bună gestionare a emoțiilor, adică inteligență emoțională. Foarte mulți nu reușesc să demonstreze tot ce au învățat din cauza emoțiilor foarte puternice. Sfatul meu este să încerce pe cât posibil să simuleze condițiile de bac în timp ce lucrează – să rezolve teste de antrenament integral dimineața, la ora 9 sau 10, pentru că atunci se va desfășura și examenul propriu-zis. Spun integral, deoarece este foarte important să realizezi care subiecte necesită mult timp de rezolvare și care nu. Există și presiunea timpului, așa că trebuie să aloci fiecărei cerințe un anumit interval de lucru, astfel încât, la final, să ai și câteva minute în care să verifici întreaga lucrare. Pe lângă toate acestea, eu îndemn pe fiecare să lucreze cât de mult consideră că are nevoie, nici exagerat, nici superficial. Munca susținută nu te va trăda niciodată. Am învățat că fiecare dintre noi poate mult mai mult decât are impresia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here