Astăzi, 4 noiembrie 2019, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, însoțit de vicepreședintele Alin Manole, a participat la evenimentul de inaugurare a obiectivului de investiții „Modernizarea și extinderea școlii cu clasele I – IV Oborani, în comuna Vișina”.
Valoarea totală a investiției este de 1.324.363 lei, obiectivul fiind finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Prin acest proiect s-au realizat 4 săli de curs, grupuri sanitare, cameră tehnică, spații pentru depozitarea produselor distribuite elevilor prin Programul pentru școli al României în perioada 2017 – 2023.
La eveniment au mai participat: Jan Aurelian Istrate – primarul localității Vișina, Cristina Stroe – inspector școlar general, parlamentari, consilieri județeni, numeroși localnici.
Totodată, la festivitățile de inaugurare a fost prezent și Iancu Roșu, cel care a construit liceul din localitate, pe un teren donat de un învățător-erou, care a murit pe frontul de luptă.
Principalul avantaj al reabilitării acestui obiectiv de investiții îl reprezintă faptul că elevii nu vor mai fi nevoiți să învețe în două schimburi, aspect subliniat de primarul localității Vișina, Jean Aurelian Istrate: „Este o școală nouă, modernă, cu instalații termice noi, sistem de supraveghere video, mobilier nou; fiecare sală este dotată cu imprimante color, videoproiectoare, calculatoare. Lucrul cel mai benefic pentru copiii noștri este faptul că nu vor mai fi nevoiți să învețe și în tura a doua. Peste 100 de copii vor intra, de astăzi, în săli noi.
Sper că generațiile care vor veni vor menține ce am făcut noi aici și, când spun „noi”, mă refer la întreaga comunitate. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv!”
Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmnbovița: „Sigur că venind aici și participând la această activitate, am ascultat niște lucruri care nouă – și celor care, astăzi, lucrăm în instituții, și nouă, ca locuitori ai județului, ai acestei comune – ar trebui să ne dea de gândit. Domnule profesor Iancu Roșu, ne-ați oferit o lecție de istorie, o lecție la care ar trebui să luăm aminte și să înțelegem că aceia care, într-un fel sau altul, își asumă această misiune, blamată astăzi – aceea de a face educație – ar trebui să se gândească în primul rând la viitor. Și cred că nu există un gest mai nobil decât acela că, aflându-te pe front, gândindu-te că viața ta poate fi curmată în orice moment, să-ți dăruiești întreaga avere și agoniseala de-o viață unui scop nobil – acela de a asigura condiții pentru ca niște copii de țărani din Câmpia Română să poată beneficia de un drept elementar, dreptul la educație. Din păcate, cred că în ziua de astăzi, prea puțini mai suntem în stare de astfel de gesturi și cred că ar trebui noi, ca popor, să ne redefinim sistemul de valori, pentru că a fi altruist și a da dovadă de solidaritate, a avea preocupare pentru semeni din păcate a devenit blamabil. Cred că, reîntorcându-ne la valori, putem avea o șansă. Educația este unul dintre pilonii pe care noile generații trebuie să își clădească viitorul.
În ceea ce privește obiectivul la care ne aflăm astăzi, cunosc ce a însemnat executarea acestei școli, pentru că, la momentul când se punea problema finanțării obiectivului de investiții prin PNDL, am discutat și cu domnul primar și cu alți colegi de-ai noștri, primari, și am hotărât atunci că educația trebuie să fie prioritară. În județul Dâmbovița, în cadrul PNDL avem 116 obiective de infrastructură școlară (școli, grădinițe) și vă spun că este o mândrie că astăzi o inaugurăm pe cea cu numărul 68, din cele 116. Sigur că vor urma și celelalte. Am rugămintea la dumneavoastră, doamnelor și domnilor profesori, să nu abdicăm de la această activitate nobilă pe care dumneavoastră o aveți în responsabilitate – aceea de a asigura educație și, mai spun eu, mai important de atât – de a edifica caractere. Pentru că, dacă nu ne ocupăm de acești copii, de mici, și nu îi educăm în respect față de valori, nu cred că mai putem avea o șansă. Am această convingere că, și la Vișina și oriunde în județul Dâmbovița, prin ceea ce s-a făcut, există bază materială. Trebuie să îmbunătățim din punct de vedere calitativ această ramură, pentru că cel puțin în ceea ce mă privește, fac parte dintre aceia care cred în educație și care cred că, având educație, avem o șansă în această lume extrem de competitivă.
Vă doresc să vă bucurați de ceea ce aveți, să păstrați totul în bune condiții, și sper ca, în câțiva ani, aceste eforturi investiționale să se concretizeze prin aceea că elevii școlilor de pe raza localității Vișina vor deveni olimpici la nivel județean, național și, împreună cu dumneavoastră, ca autorități sau comunitate, să le apreciem eforturile. Vă mulțumesc și vă urez mult, mult succes!”