DÂMBOVIȚA DE 10: Ea este SINGURA elevă care a obținut media maximă la Bacalaureat 2019. Care a fost secretul reușitei sale

0

 

Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu a dat singura medie de 10 a județului Dâmbovița în această sesiune a examenului de Bacalaureat. Reușita îi aparține Ramonei Stoica, elevă la clasa de filologie bilingv engleză a unității de învățământ. Vorbe pe șleau a contactat-o pe absolventa 10, imediat după afișarea rezultatelor. Mai jos vă prezentăm un mini-interviu în care Ramona vorbește despre reușita ei, despre planuri de viitor și în care explică de ce își va continua studiile în țară.

După contestații, niciun alt elev din județ nu a reușit să obțină media maximă. Următoarea cea mai mare medie din Dâmbovița este 9.96 ( 9.90 – 10 – 10), obținută de Toder Andi Alexandru, un elev din Pucioasa.

Reporter: Cât timp ți-a luat pregătirea pentru examen?

Ramona Stoica: Ținând cont de faptul că este un examen complex și decisiv, pregătirea mea a fost una continuă pe parcursul celor patru ani de liceu. Bineînțeles că a fost mai intensivă în ultimul an, însă, consider că nu numai efortul individual, ci și seriozitatea față de orele de la clasă, își spun cuvântul la un astfel de examen, întrucât deprinderile necesare elaborării unei lucrări reușite nu pot fi dobândite pe ultima sută de metri.

Reporter: Care a fost secretul reușitei tale?

Ramona Stoica: Nu pot spune că există vreun secret al reușitei mele, însă cred că un element esențial a fost organizarea personală, ce trebuie făcută din timp. Marea problemă a multor elevi este faptul că volumul materiei și criza de timp îi copleșesc spre final, iar în lipsa unei discipline de sine riguroasă, se trezesc în imposibilitatea de a mai face față stresului.

Reporter: Ce a însemnat bacalaureatul pentru tine?

Ramona Stoica: Consider că Bacalaureatul a însemnat o “probă a inițierii într-o nouă etapă a vieții”, așa cum obișnuiam să spunem la Limba și literatura română, într-un mod metaforic… Este, într-adevăr, un examen al maturității, ce nu evaluează doar cunoștințele memorate, ci ne pune la încercare propria capacitate de a ne responsabiliza și de a ne asuma un traseu în viață ulterior.

Reporter: Ce vei face la facultate? De ce ai ales să-ți urmezi studiile în țară?

Ramona Stoica: Ținând cont de faptul că am terminat un profil de Filologie – bilingv engleză, parcursul meu viitor este destul de evident… Voi studia la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Am ales să rămân în țară pentru că am încredere că voi putea să mă realizez și aici dacă depun suficient efort și excelez în ceea ce fac.

Reporter:  Ai un mesaj pentru cei care vor susține bacalaureatul la anul?         

Ramona Stoica: Generațiilor viitoare aș vrea să le transmit că Examenul de Bacalaureat nu trebuie tratat cu superficialitate, întrucât trebuie să fie pregătiți pentru orice fel de subiecte, iar pentru a stăpâni foarte bine materia, nu este suficientă memorarea mecanică, ci și înțelegerea și libera exprimare sunt necesare, conferind originalitate lucrării. De asemenea, ca sfat, fiți conștienți de ceea ce trebuie să știți și organizați-vă din timp, întrucât, nu nopțile nedormite dinaintea examenului asigură reușita, ci efortul continuu, gestionat corespunzător capacităților fiecăruia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here