DÂMBOVIȚA: Rezultatele obținute de elevii de clasa a VII-a și a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2019

0

 

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița apreciază creșterea rezultatelor de promovabilitate înregistrate la simularea Evaluării  Naționale.  Astfel, la clasa a VIII-a procentul mediilor peste 5 este de 46,34%,  cu peste 6 procente mai mare decât anul trecut (40,52%). La limba română procentul de promovare este de 65,21%, în schimb la matematică doar 32,71% dintre elevii dâmbovițeni au obținut peste 5.

La simularea probelor scrise  de la clasa a VII-a procentul de promovare la nivel județean este de 45,84%,  iar pe discipline, la limba română 59,69% elevi au promovat și doar 37,73% la matematică.

Ierarhia unităților de învățământ din județul Dâmbovița la simularea Evaluării Naționale, la clasa a VIII-a:

  • promovabilitate 100% – Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”, Colegiul Național ”Constantin Carabella”, Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești;
  • promovabilitate între 88-86% – Școala Gimnazială ”Coresi” și Colegiul Național ”Constantin Cantacuzino”.

Ierarhia unităților de învățământ din județul Dâmbovița la simularea Evaluării Naționale, la clasa a VII-a:

  • promovabilitate 100% – Colegiul Național ”Constantin Carabella”, Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești;
  • promovabilitate 98,25% – Colegiul Național ”Constantin Cantacuzino”.
  • promovabilitate 96% – Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”;
  • promovabilitate 92% – Școala Gimnazială Brezoaiele;
  • promovabilitate 88% – Școala Gimnazială ”Coresi”.

Inspectoratul Școlar este foarte interesat de rezultatele simulării, întrucât ele sunt în măsură să  ofere o reprezentare cât mai corectă a stadiului pregătirii elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, în sesiunea 2019. Au fost asigurate condiții similare cu cele ale unui examen real: subiecte unice, camere video, supraveghere și evaluare conform baremului de notare. Apreciem că prin aceste simulări, elevii sunt ajutați să-și depășească emoțiile inerente unui examen important, sunt conștientizați asupra stadiului real al pregătirii la acest moment, dar mai ales, sunt îndrumați spre aprofundarea cunoștințelor necesare.

Simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VII-a, o premieră  în anul școlar 2018-2019 a urmărit  familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, cu scopul de a optimiza rezultatele obținute la finalul studiilor gimnaziale.

În următoarea perioadă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița va întreprinde măsuri de ameliorare a rezultatelor, prin organizarea unei analize cu directorii unităților de învățământ dâmbovițene și elaborarea unui program de pregătire suplimentară a elevilor din clasele a VIII-a la disciplinele de examen. De asemenea, va fi organizat un control tematic în școlile din județ, cu prioritate fiind vizate instituțiile cu rezultate slabe. Controlul va fi conceput pe două direcții: asistență la orele de pregătire pentru examen și controlul documentelor școlare, a mapei profesorului care are ca atribuții asigurarea condițiilor optime de pregătire a elevilor. Totodată, se va urmări creșterea gradului de responsabilitate al elevilor, implicarea lor mai serioasă în accelerarea ritmului de pregătire, pornind de la premisa că educația este cea mai sigură cale de progres în societate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here